Greniers St. Jean á Angers |
Från helgen i övrigt kommer här några viner med korta notes eller minnesanteckningar:
Péttilant, Domain Frelier. Brut var namnet men har en rejäl sötma. Lite oren i smaken och inte alls som vi vill komma ihåg den. Det ställs åt sidan för andra piggare törstsläckare. Vi får återkomma till denna. (funkade jättebra att koka musslorna i..)
Les Pions , Ludovic Chanson. En Pettilant i en frisk och "kul" stil . Doft och smaken drar åt Sauvignon Blanc (ta det med en nypa salt) hållet men här är det så klart Chenin Blanc från Vouvray. God.
Clos du Bourg Sec 2011, Domain Huet. Ja vad säger man. Lysande, stram, sval, slank med citrus och mineral i en skön blandning. Dag 2 och 3 lika fin. Briljant, vi återkommer.
"Han/de hade rätt" 2011, Domain du Pas Saint Martin. Nytt vin, fatprov, har inget officiellt namn ännu, men farfar hade rätt när han sa att Chenin Blanc är det som gäller för denna vingården. Fin frukt, syra, någon sötma och med grape-beska och bittermandel i eftersmaken. Lovande, något att hålla koll på.
Les Nourrissons 2010, Stephane Bernaudeau. A different kind... Flinta, Fet , Fat och Fin. Stor koncentration och härlig balans. Vin från gamla stockar. Ofilterad. Mineral och Honung. Strålande.
Blanc de Blancs Brut Grand Cru, De Sousa. Vi fick svårt att sätta ord på denna Champagne. God, bra, men vad känner vi? När jag går tillbaka till notes från vårt besök på plats så lyder dessa: Härlig med mineral hav och sälta. Krämig och fin med balans. Passade bra till ostron naturelle.
Anjou Rouge 2006, Domaine Mosse. Den här var lagd på undantag för att den var lite för kaxig. Men, vi provar och finner ett kanonvin med bra struktur och fin frukt. Vilken överraskning. Vi måste nog åka förbi i helgen och se om vi inte kan få tag på några fler. God!
Péttilant 2002, Doamain Huet. Favorit i repris. Mogen stil, brödig, stenkross, komplex. Vi gillar denna skarpt och har bunkrat upp så vi klarar oss ett tag.
Vieilles Vignes 2009 + 2010, Frédéric Rivaton. Ny årgång ställs mot bef. 2009. Båda är helt suveränt goda. Där 2009 är lite tyngre med mörkare frukt, rundare kropp och lite "skitigare", så skiner frukten i 2010 så det står härliga till och är två snäpp stramare och slankare. Vår favorit. Vi följer detta osvavlade vin över att antal dagar och det är fortfarande piggt och fint efter 4 dygn. Här finns mer om hans viner.
Les 3 Demoisells, Domain Richou. Côteaux de l’Aubance är riktigt, riktigt bra. Balanserad med fin sötma. massor med aprikos i doft och smak. Från 90-åriga stockar. Nu ung så klart, den här borde ligga i kanske 10-15 år innan man drar korken. Men, va fan. Till vår Créme Brûlée så var den helgjuten.
Underbar rapport. Jag måste prova mer Chenin Blanc
SvaraRaderaDär finns en svart fläck på min vinkarta. Rivaton var längesen, efter din smaknotering blir det ett måste att leta upp igen. Hälsa Mia.
Helt rätt, det måste du! Vi kanske kan få till en träff så småningom!? Hälsa du också så hörs vi.
SvaraRaderaDet var riktigt roligt att prova Rivaton ingen, det var nog ett år sedan sist. Man glömmer nästan bort hur bra de är. Har någon Gribouille på gång också, brukar vara min favorit så skall bli kul att se hur nya årgången ter sig
Hej ! Du har inte sprungit på Didier Chaffardon eller något av hans viner under dina turer ? Vi träffade honom på Fri Vin 2010 och jag blev helt såld på både hans Cabernet Franc och hans chenin blanc. Han verkar dock hålla en ytterst låg profil.
SvaraRaderaHej Ingvar, jag har stött på honom i en del sammanhang, senast på http://angesvins.blogspot.fr/ och ser ofta hans viner i butik, men har faktiskt aldrig provat hans viner.. Det låter som jag missat något så jag får bättra mig. Tack för tips!
SvaraRadera